Titlul proiectului:
ECRANE ELECTROMAGNETICE SPAŢIALE BAZATE PE FUNCŢIONALIZARE DIFERENŢIATĂ CU NANO/MICRO-PARTICULE
SPATIAL ELECTROMAGNETIC SHIELDS BASED ON DIFFERENTIATED FUNCTIONALIZATION WITH NANO/MICRO-PARTICLES
Acronim: DIFSHIELD
Sursa de finantare:
Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării (UEFISCDI) - Programul PARTENERIATE
Codul proiectului: PN-II-PT-PCCA-2013-4-1115
Contract nr. 260 din 01/07/2014
Finantare de la Bugetul de Stat: 1.191.000 RON
Cofinantare: 179.000 RON
Descrierea proiectului (rezumatul)
Proiectul propune dezvoltarea unui nou concept de material compozit destinat realizării unor ecrane electromagnetice cu eficienţă de ecranare superioară structurilor existente. Prin tematica abordată el se încadrează în Domeniul 7 - Materiale, procese şi produse inovative, Direcţia de cercetare 7.1 - Materiale avansate, Tematica de cercetare 7.1.8 - Materiale avansate destinate sectoarelor-nişă ale economiei.
Materialul compozit va fi dezvoltat pe suport textil spaţial a cărui mod de dispunere a fibrelor, rezultat din analize teoretice, simulări comportamentale şi optimizări experimentale, va maximiza efectul de ecranare electromagnetică atât prin reflexie şi absorbţie cât şi prin reflexii multiple ale radiaţiei incidente. In paralel va fi dezvoltată şi o nouă tehnologie de funcţionalizare, indispensabilă pentru realizarea cu costuri reduse a acestui nou material, dar a cărei caracter de generalitate o face aplicabilă şi în funcţionalizarea altor categorii de materiale.
In prezent, creşterea eficienţei de ecranare a unui ecran compozit se obţine cu preţul pierderii avantajelor consacrate ale acestora: flexibilitate, masă specifică mică şi cost de producţie redus. In aceste condiţii se propune dezvoltarea unui nou tip de ecran textil multistrat realizabil într-un singur proces tehnologic de tricotare spaţială, a cărui dispunere ortogonală a firelor şi separarea efectelor de reflexie şi absorbţie în concordanţă cu natura fero- sau neferomagnetică a materialelor utilizate cât şi funcţionalizarea diferenţiată să conducă la obţinerea unui ecran compozit care să păstreze calităţile ecranelor compozite dar care să posede o eficienţă de ecranare comparabilă cu a ecranelor omogene metalice.
Revendicările propunerii, referitor la originalitate, se referă la:
1. Structura complexă a ecranului propus, o structură în trei straturi, optimizată din punctul de vedere al geometriei şi al materialelor active diferite utilizate pentru funcţionalizarea fiecărui strat
2. Noua metodă tehnologică de funcţionalizare diferenţiată, indispensabilă pentru realizarea cu costuri reduse a structurii de ecran, dar a cărei caracter de generalitate o face aplicabilă şi în funcţionalizarea altor categorii de materiale.
Consorţiul este alcătuit din 3 parteneri, a căror complementaritatea asigură pe de o parte dezvoltarea şi testarea ecranului iar pe de altă parte pregătirea lansării pe piaţă a acestuia, prin dezvoltarea planurilor de valorificare a rezultatelor şi de transfer tehnologic. Pentru stabilirea componenţei consorţiului s-a avut în vedere asigurarea complementarităţii între parteneri, complementaritate absolut necesară atingerii obiectivului central al proiectului şi anume realizarea ecranului cu structură spaţială funcţionalizată prin utilizarea de micro şi nano-particule. Astfel a fost necesară implicarea unei instituţii producătoare de micro- şi nano-particule cu posibilitate de optimizare a proprietăţilor de ecranare ale acestora (INCDFT), a unei instituţii specializată în realizarea simulărilor de câmp electromagnetic şi de măsurare a reflexiei şi absorbţiei radiaţiei electromagnetice(TUIASI) şi a uneia capabile să realizeze structura spaţială din fire compozite, sub formă de straturi independente, pretabile la funcţionalizare diferenţiată (ART).
Infrastructura de cercetare pusă la dispoziţie de partenerii implicaţi în proiect cuprinde o gamă completă de echipamente pentru prepararea micro şi nano particulelor, caracterizarea acestora, tricotarea structurilor spaţiale compozite, funcţionalizarea acestora, verificarea omogenităţii de funcţionalizare şi măsurarea eficienţei de ecranare. Aceasta infrastructură, împreună cu facilităţile experimentale deţinute de parteneri se constituie într-o garanţie a desfăşurării activităţilor de cercetare la un nivel de calitate ridicat şi cu încadrarea în bugetul de timp planificat.
Echipa de cercetare
1. Coordonator (CO) - INSTITUTUL NATIONAL DE CERCETARE-DEZVOLTARE PENTRU FIZICA TEHNICA-IFT
2. Partener (P1) - UNIVERSITATEA TEHNICĂ "GHEORGHE ASACHI" IAŞI
3. Partener (P2) - ART LIMITED SRL
Rezultate preconizate
Etapa 1 (2014)
L1.1. Fire compozite cu materiale active neferomagnetice.
L2.1. Microparticule cu proprietăți de ecranare electromagnetică
L3.1 Arhitectura sistemului de funcționalizare a fibrelor
Etapa 2 (2015)
L1.2. Configuratia / structura straturilor exterioare ale ecranului
L2.2. Configuratia / structura stratului de legatura ale ecranului.
L3.2 Pagina web a proiectului.
L4.2 Plan de diseminare.
Etapa 3 (2016)
L1.3. Modelul experimental al ecranului.
L2.3. Planul de valorificare a rezultatelor
L3.3. Plan de transfer tehnologic.
L4.3. Cerere Brevet de inventive